Elsystemet

Nya verkstaden är nu helt klar. Den har under hösten fått både vatten och avlopp indraget samt värme installerat, vilket kommer väl till pass nu mitt i smällkalla vintern. Nu pågår arbetet med att montera och ansluta den nya kabelstammen. Den beställdes och levererades redan 2015 av fordonselmästaren Alf Thorell på Carel i Ärentuna utanför Uppsala, inte långt ifrån där jag själv bor. Den har alltså legat färdig i en låda i över fem års tid i väntan på att bli monterad, och nu är det äntligen dags!

Den kompletta kabelhärvan, tillverkad och levererad 2015 av Carel i Ärentuna

Själva kabelstammen består av flera delar. Dels några enskilda korta sladdar bakom instrumentpanelen men också en knippe kablar som ska förläggas i rattstången. Det är kablar som förbinder blinkers och tuta med resterade elsystem. Den största delen är själva huvudstammen som hålls ihop av flätat svart garn. Själva kablarna som stammen är uppbyggd av är också flätade i olika färger, precis som originalet var en gång i tiden. Enda skillnaden är att det under flätan är döljer sig en modern åldersbeständig PVC-isolering. Det är nog bra det, för av de gamla gummi-isolerade kablarna var det inte mycket kvar.

Bild från 2011 på originalkabelstammen
Nya kabelstammen med flätade kablar

Mercedes-Benz 170 V var endast utrustad med winkers, eller körriktningsvisare på svenska, placerade på a-stolpen. Det fanns ingenting annat på bilen, varken bak eller fram, som indikerade att man var på väg att svänga åt något håll. Det kanske funkade bra på den tiden med lugnare tempo och färre bilar, men ska man ut och köra i dag är nog blinkers att föredra, för säkerhets skull. Därför har jag gjort ett av få avsteg från originalskicket och säkerhetsuppdaterat bilen med diskreta blinkers (med varningsblinkersfunktion). Körriktningsvisarna får sitta kvar och kommer fungera på samma sätt som när bilen var ny, men de har i fronten kompletterats med ett par små men ljusstarka LED-blinkers, och i bak med blinkande bromsljus (som på tidiga SAAB 96, för er som känner till dem). De främre små LED-blinkersena ska placeras under den främre kofångaren. Står man nära bilen kommer de att skymmas av kofångaren, men på lite längre håll kommer de att synas bra när de blinkar. 

Små men ljusstarka LED-blinkers kommer att monteras under kofångaren i fram, för säkerhets skull

Blinkersfunktionen har åstadkommits med hjälp av en reläbox som jag byggt och placerat bakom instrumentpanelen. Den nya kabelstammen är också förberedd med extra kablar för ändamålet.

Reläboxen för blinkersfunktionen, innan instrumentpanelen kom på plats

Själva arbetet med elsystemet började redan i höstas med att jag drog nya batterikablar och anslöt 6 Volts batteriet, som ”bekvämt” nog är placerat under förarsitsen, i en plåtlåda… Sedan gjordes säkringshållaren iordning. Det finns att köpa nya säkringshållare, men trots att originalet såg ut som skrot var det fullt användbart och blev som nytt efter en noggrann genomgång.

Originalsäkringshållaren på plats

Genom åren har projektet passerat ett antal milstolpar och nu den åttonde februari 2021 var det dags igen. Då anslöt jag den första elförbrukaren till elsystemet och slog på strömmen. För första gången på över 50 år lös taklampa i bilen och straxt därefter kunde jag även, efter att ha vridit om tändningsnyckel och dragit ut strömbrytaren på instrumentpanelen, testköra torkarmotorn. Allt fungerade perfekt. Nu fortsätter arbetet med anslutning av kabelstammen till övriga förbrukare i bilen, ratten med signalhorn och blinkersreglaget, strålkastarna, bakljusen, skyltbelysning m.m. 

En milstolpe i renoveringsarbetet. Taklampan och torkarmotorn tillbaka på sin plats och i funktion igen efter mer än 50 år

Nästa steg i renoveringsarbetet blir att montera instrumentpanelen, sedan fram- och bakskärmarna på karossen.